• sss
  • bbb
  • aaaa
  • 1g
  • fff
Dansk Deutsch English Norsk Svenska

Skrubber på flue

  • Torsdag, 30 oktober 2014 09:51
  • Skrevet af 
Skrubber på flue

Skrevet af: "Lusk"

Nu kan det klassiske fluefiskeri næsten ikke få en større olfert - skrubber på flue! Der vil være delte meninger om, hvor langt den kan køres ud. Selv kategoriserer jeg det under et særdeles alternativ fiskeri - en appetitvækker. Skrubber på flue er en værdig underholdning.

Nye udfordringer
Ofte har jeg følt mig underholdt, når jeg vadede ud til havørredepladserne i fjorden, hvor jeg har skræmt skrubberne væk over meget lave vand. Med sammenknebne øjne, når jeg ofte at se en sandsky, efterfulgt af en skrubbe uden skrubler, der aldrig har tænkt sig at stoppe sin flugt. De fleste kender selvsamme scenarie med pigerne i nattelivet. Men andre gange stopper flugten efter en behørig afstand, hvor fisken med hurtige vibrationer, igen graver sig ned i sandet. Og her er jeg nok ikke den eneste, der har lignet en idiot, ved i ren desperation, at have kastet mig over skrubberne, i et forsøg på at fange dem med hænderne.

Der skulle gå en hel del år, før jeg en morgenstund, på vej ud over et lavvandet område, fik en af mit livs dummeste ideer. Kan skrubberne mon fanges på flue?
Det var i hvert fald et forsøg værd.
Bifangster af skrubber, under fiskeriet efter havørreder, er jo ikke helt usædvanligt. Det samme gælder fluefiskeriet efter pighvar.

På denne plads havde der altid været mange skrubber under mine tidligere visitter i efteråret.
Så godt bevæbnet med de kystfluer, jeg havde troen på, var jeg nu klar til den helt store skrubbedyst.
Hvor svært kunne det være? Åbenbart svært nok.
Selvom jeg gav vinden, tidevandet, solen, en dårlig hårdag og fluerne på forfanget skylden for, hvad der efterhånden var et mislykket forsøg, kom belønningen sidst på dagen.
Et pragteksemplar af en skrubbe! - lige under mindstemålet.
Jeg har næppe været mere lykkelig siden min første Samantha Fox plakat.

sk2

Heller ikke denne gang kom baglinen til syne

Uventet succes
Der skulle gå endnu nogle år, før jeg igen vovede mig ud i dette fiskeri, som jeg på forhånd følte, var tabt. Faktisk var det af ren kedsomhed. Nat- og morgenfiskeriet efter havørreder, på kanten af sejlrenden, havde svigtet. Vadeturen på godt 300 meter tilbage til land, igennem det lave vand, viste atter flygtende skrubber.

Efter en håndfuld blindkast, godt fordelt ud i alle retninger, havde en tyk fjordskrubbe kastet sig nådesløst over morgenbuffeten. Kort tid efter var der igen bud efter fluen. En fisk af denne størrelse ryger næppe nogensinde i baglinen. Til gengæld giver den en kort og underholdende fight på en klasse 4 stang.

I løbet af relativ kort tid høstede jeg godt og vel 6-7 skrubber. Det foregik på nøjagtig samme spot, på nøjagtig samme måde, som da jeg år forinden tog hjem med slukkede drømme.
Nu kunne jeg tage hjem til familien med oprejst pande. Ikke bare med rundstykker, men med friske fjordskrubber til aftensmad.

sk4

En formidabel spisefisk

Erfaringer rigere
Efter at have nydt gårdagens stegte skrubbefileter, tog jeg igen til vandet. Skrubber på flue bliver nok aldrig ”det nye”, men jeg var draget af, at gentage det jeg dagen forinden betragtede som min egen lille succes. Denne morgen havde jeg forsøgt at få et par fiskekammerater med, men deres koner vandt kampen - denne gang. Og heldigvis, for de nye pladser, jeg forsøgte mig på, bød på en ren nul bon. Alligevel var humøret højt, da der i madpakken gemte sig en klassisk spise. Rester fra dagen før – rugbrød med stegt skrubbefilet.

Efter adskillige ture efter skrubber på flue, har der endnu ikke tegnet sig et tydeligt mønster af, hvordan vejen til succes kan strikkes sammen. Selvom det er blevet op til 15 skrubber fordelt mellem to personer på en enkelt morgens fiskeri, kan samme plads dagen efter, under samme forhold byde på 0-3 fisk. Noget tyder på, at de flytter sig, og at man derfor må påtage sig en del pladsskifte.

Der er dog et par vigtige faktorer, der spiller ind, når vi snakker fluefiskeri. Almindelige kystfluer, der imiterer alt fra rejer til kutling, fisket hen over knædybt vand, med jævn indtagning og små stop, kan fange fisk. Og så er det et fiskeri for de morgenfriske. Som dagen skrider frem, trækker skrubberne ud på lidt dybere vand, hvor fluefiskeriet kan have svært ved at følge med - skrubberne er jo ikke ligefrem kendt for at stige flere meter efter en flue.

De store lavvandede områder på den åbne kyst, har aldrig rigtig givet pote. Kun som bifangst.
Det er klart i de lavvandede områder af fjordene, det med lidt held kan lade sig gøre. Og det er kun til egen fordel. Fjordskrubberne er nemlig af en lang bedre kvalitet end skrubber i havet. Den gode kvalitet af fjordskrubberne skyldes bedre opvækstforhold.

Skrubberne kan mere eller mindre fanges året rundt. Men september og oktober må anses som værende to af topmånederne. Her er skrubben god tyk og til at finde på det lave vand. Når vi når hen i vintermånederne trækker de ud på dybt vand for at gyde.

sk3
Hidtil bedste fangst fordelt på to personer

En stor samfundsværdi
Skrubben vækker næppe opsigt hos de fleste. I fiskererhvervet anser man den nærmest som helt værdiløs. Men tag ikke fejl. I det rekreative fiskeri er det ikke kun ørreder og laks, der driver værket. Også skrubben har i sig selv en kæmpe samfundsmæssig værdi. Den trives kystnært, og jagtes dagligt med stang fra kysten, moler og joller af danskere og udenlandske fisketurister.

Fiskeriet efter skrubber er familie- og børnevenligt, hvilket man især ser i fjordene. Jeg nyder synet, af de familier og venner der anker deres joller op på forskellige pladser i en søgen efter skrubberne. Alt imens der jubles hver gang der er bid, vil jeg fortsætte mit fluefiskeri i vandkanten, med de skøre tilbøjeligheder det nu engang byder på.

Læst 1784 gange

Fiskepladser

fiskekort

Vejrforhold

Vejret Østjylland

vejr


Sol op- og nedgang

almanak logo


Vandstand Danmark

vandstand


Vandstand Randers Fjord

vandstand


Vandtemperatur

vandtemp 

Udregn konditionsfaktoren

Vægt i gram:

Længde i cm:

 

Løb for livet pladser

OvergaardGods

Lystfiskernes Pølsevognsguide

Mariager

Globalflyfisher.com

global logo

Fin-chasers.com

finchasers

Sportsfiskeren.dk

sportsfisker