• fff
  • aaaa
  • 1g
  • sss
  • bbb
Dansk Deutsch English Norsk Svenska

Byg din egen fiskemaskine

  • Torsdag, 01 januar 2015 17:00
  • Skrevet af 
Byg din egen fiskemaskine

Skrevet af: Lusk

Ligesom ved barndommens glæde og spænding op til juleaften, kommer følelsen atter væltende frem med et sus. Det kribler i maven. For enden af kastet følger mit blik nøje den store geddeflue som, på majestætisk vis, pulser hen over dybet. Spændingen stiger, da jeg med lokkende indtagelser, lader fluen danse sig igennem den farefyldte vegetation… og så med ét bryder helvede løs! Det ventede kick i en trance af forskrækkelse, bliver en realitet.
En gedde kaster sig eksplosiv over fluen.
Jeg oplever ikke alene en god fight, men bliver øjenvidne til hele det vidunderlige scenarie oppe fra første parket. Lykken er ikke længere alene en destination. Den her kasteplatform skulle jeg have bygget for længst.

4

En fin debut fra den nye platform

Kom op i højden
Inspirationen kom snigende fra Sverige. Svenskerne er generelt langt længere fremme i indretningen af deres både. Egentlig er de ganske kreative.
En af de ting, der går igen fra båd til båd, er kasteplatformen.
Det skyldes til dels landets mange jerkbaitfiskere, der ser mulighederne i, at kunne skabe plads til de lodret jiggende stænger, samtidig med de har øje på ”hugget”. Men selv for den almindelige kastefisker, flue som spin, skaber det at komme op i højden, og have en visuel kontakt til endegrejet, en fiskeglæde udover det sædvanlige.
Sådanne en kasteplatform kan bygges i alt fra gamle slidte joller til nymoderne styrpultbåde.
Tænk lige over mulighederne.

1

Inspiration fra de svenske jerkbaitfiskere

Sådan gør du
Kasteplatformen kan bygges op i materialer som glasfiber, aluminium eller træ. Sidstnævnte må anses for at være den mest brugte. Selvom træ med tiden vil være udsat for råd, så skal det nok holde i mange år. Og så er det forholdsvis nemt for alle at bygge et understøttende skelet op i lægter eller brædder. Selve dækket kan laves af en vandfast krydsfinerplade, en såkaldt støbeplade, kendt fra trailerbunde. Det er den mest populære. Den er meget stabil og hårdfør over for vand.
For at pladen skal få den bedst mulige pasform, kan du starte med at finde centerlinjen ned igennem din båd. Herfra kan du så med maksimum pr. 30 cm op langs linjen, tage et vinkelret mål ud til siden. Målene kan herefter markers med et lille søm på din finerplade. Nu kan du så tegne den buede kant ved hjælp af en tynd liste eller en tommestok, som svajes ind imod sømmene.

Som en skridsikker løsning og til dels en smuk afslutning vælger mange at beklæde platformen med et tæppe. Du kan også bruge maling med sand i. Men vælger du den flotte og til dels behagelig tæppeløsning, så sørg for at brug terrassetæppe. Et normalt gulvtæppe, eller et persisk tæppe, om du vil, holder på fugten, og vil med tiden danne mug. Terrassetæpper er fremstillet til sådanne formål. På undersiden er der drænknopper, som vil lede vandet væk. Og det virker ganske godt. Selv efter et regnskyl er tæppet hurtigt tørt igen. Terrassetæppet fås fra omkring 30 til 90 kroner kvadratmeteren, afhængig af kvaliteten, og kan købes i Bauhaus eller hos en af de større tæppeforhandlere.
Den helt billige løsning, med nålefiltstæppe, må frarådes.
Som en af mine svenske bekendte ironisk siger: ”Ingen nålfiltsmatta. Du får så hemska brännsår på knäna om det ska användas till annat än fiske/solning”.

2

Terressetæppet kan tåle vand og tørre hurtigt

Lad idéerne få frit spil
Indretningen af interiøret giver dig frit spil til at udleve din kreativitet. Det er her, det bliver rigtig fedt. Et personligt præg giver bare en ekstra glæde i hverdagens fiskeri. Før du går i gang, er det vigtigt, at du tænker din skitse nøje igennem. Tænk over detaljerne og hvad det er, du får brug for.
Det er en god ide, at starte med de store ting som anker, åre, benzintank, batterier, grejbokse, din egen samt evt. fiskemakkers placering.

Som under opbygningen af kasteplatformen, kan du bygge opbevaringsbokse til grej og udstyr af vandfast krydsfiner monteret med terrassetæppe. Den pæneste afslutning får du ved at bukke tæppet om og hæfte det på bagsiden. Får du brug for at lime eller fuge det fast, så sørg for at fugerne ligger på langs, med den retning vandet naturligt vil kunne løbe af. Ligger de på tværs, vil vandet kunne hobe sig op og forlænge tørretiden på tæppet.

Fisker i to personer i båden, kan du med fordel løfte dørken lidt. Der skal ikke mere end små 20 cm til, før du får en bedre fornemmelse af din makkers vilde eventyr oppe på platformen.
Og der er flere fordele at hente. Dørken hæver dig over bådskrogets bøjede kanter, hvorved du får en stor og behagelig trædeflade.

Er du fluefisker, vil det, som udgangspunkt, være en rigtig god ide at holde ”den minimalistiske linje”. Den teoretiske tankegang hjemme i garagen må opkobles til det praktiske. Når du først står ude på vandet, og det blæser, vil fluelinen helt sikkert finde den mindste lille, møgirriterende detalje, at sætte sig fast omkring. Jeg har ikke tal på, hvor mange bandeord jeg har svoret på grund af dette igennem tiden.
Kunne ordene have været omsat til alternativ energi, havde vi ikke længere brug for vindmølleparker.
Fakta er, at en kopholder ikke er livsnødvendig, for at verdenen kan eksistere.
Placering af virtuelle dele, som ekkolod og kortplotter, bør derfor også anbringes stratetisk korrekt.   

3

Klar til at få monteret vandfaste finerplader. Forberedt til stuverum og dørken er hævet

Formel 1 udstyret
Skal din fiskemaskine tunes til absolut at give alt andet baghjul, så kommer du med helt frem i feltet, ved at investere i en frontmonteret elmotor. En dyr løsning, ja, men du får, hvad du betaler for.
Priserne starter fra omkring 4.000 kroner. Kommer vi op i en investering på 10.000,- til 15.000 kroner, er du godt kørende, eller sejlende, om man vil.
Inde for den prisramme vil du kunne få fingrene i en af de eksklusive, og nok så populære ”Minn Kota” modeller. Nok findes der alternativer, men holdbarheden, især over for saltvand, er unik.
”I-pilot”. Bid mærke i det!
Det er ordet, der får lystfiskere verden over til at forgude netop denne motor. Det er et system, der styrer din båd ved hjælp af GPS-teknologi. Med et tryk på en knap, kan du bede din i-pilot om at holde båden på en bestemt position uanset vind og strøm. Herudover kan du optage flere succesfulde fiskeruter og gentage dem bagefter. Båden sejler helt af sig selv. Alt foregår trådløst.

6a

Om det er nødvendigt, så start helt fra bunden

Læn dig tilbage
Sæderne i båden spiller en vigtig rolle. Også kvaliteten. Der er vel næppe nogen, der har taget skade ved at sidde direkte på toften, men de fleste kan nikke genkende til de veludførte akrobatiske luftøvelser, når fiskekammeraten har givet den gas hen over bølgerne. Her vil et sæde være komfortabelt. Nu opfordrer jeg ikke nogen til at monter lænestol og rokokopude. Men vælger du at påmontere sæder, er det en god idé, at investere i en god kvalitet.
Der er ikke noget problem i at købe de billige sæder, marina forretningerne har på tilbud i alverdens kataloger. Med mindre du fisker jævnligt. For de billige sæder kan være en tand for bløde, og du vil komme til at sidde og vugge fra side til side.

 

Hent mere info
Hent inspiration på den svenske facebookgruppe: ”Min Fiskebåt”.
Vejledningen, for korrekt maling af båden, kan hentes her: www.hempel.dk/~/media/Global/Files/Yacht/Brochures/Hempel_%20PaintManual_DK.pdf

5a

Med maksimum pr. 30 cm op langs linjen, tages et vinkelret mål ud til siden

5b

Målene kan herefter markers med et lille søm på din finerplade. Nu kan du så tegne den buede kant ved hjælp af en tynd liste eller en tommestok, som svajes ind imod sømmene.

5c

Klar til montering af teressetæppe

5d

Ørnvik jolle før ombygning

5e

Ørnvik jolle efter ombygning

5f

Alujolle før ombygning

5g

Alujolle efter ombygning

6b

Det er ganske enkelt at bygge en kasteplatform

6c

Selv en gammel jolle kan blive guld værd

6d

Selv de små kan være med

7a

Byg enkelt med rene linjer hvis du fluefisker. Flulinen griber fat i alt

7b

7c

8a

Teressetæppet kan bl.a. købes i Bauhause

8b

 

 

Læst 5323 gange

Fiskepladser

fiskekort

Vejrforhold

Vejret Østjylland

vejr


Sol op- og nedgang

almanak logo


Vandstand Danmark

vandstand


Vandstand Randers Fjord

vandstand


Vandtemperatur

vandtemp 

Udregn konditionsfaktoren

Vægt i gram:

Længde i cm:

 

Løb for livet pladser

OvergaardGods

Lystfiskernes Pølsevognsguide

Mariager

Globalflyfisher.com

global logo

Fin-chasers.com

finchasers

Sportsfiskeren.dk

sportsfisker