• sss
  • bbb
  • aaaa
  • fff
  • 1g
Dansk Deutsch English Norsk Svenska

Eventyr fra pontonbåd

  • Torsdag, 01 oktober 2015 12:59
  • Skrevet af 
Eventyr fra pontonbåd

Skrevet af: Lusk

Pontonbåden har for længst vundet lystfiskernes hjerter, og det er ikke uden grund. Krydsningen mellem en flydering og en lolitadukke gør det muligt at tage på eventyr og udforske jomfruelige fiskepladser og nye fiskearter. Lad dig drive med og tag på pontoneventyr.

Pontonbådsfiskeri er inden for den seneste årrække blevet populært hos mange danske lystfiskere. Og det er der særlig en god grund til. Et er synergieffekten ved at prøve noget nyt. Men noget andet er at tage det skridt, hvor revolutionen ikke bare længere er en drøm, men virkeligheden står for døren. At opdage adrenalinsuset fra en ny vinkel når geddens aggressive angreb sker lige under ens testikler, eller når en lyssky ørred på lavt vand kommer på et ellers umuligt kastehold. Med en pontonbåd er du altså klar til at komme med på nye eventyr.

e2

Naphans overlistet i stillestående bagvand efter fjerde kast

På drifttur i strømvand
Strømvand er først og fremmest et af de steder, hvor fiskeriet fra en pontonbåd kommer til sin fulde ret. Fordelen ved at lade sig drive, for så at stoppe op og fiske de ufremkommelige pladser, er enestående. Tager vi udgangspunkt i geddefiskeriet, er et af mine favorit scenarier at drive tæt ned langs åens brink. Den oplevelse jeg får, når gedden i kraftfuld acceleration kommer ud fra sit skjul, og i en kraftig vending søger ind under brinken igen for blot at gentage samme scenarie i kastet efter, har jeg svært ved at sætte ord på. Men det ville lyde noget i retningen af fuck, shit, hold da kææææft..

En af de andre fordele ved dette fiskeri er at søge læ af strømmen. Det kan være et væltet træ, der ofte skaber stillestående bagvand. På sådan en plads står der næsten altid en liderlig ged´, der i mange tilfælde ellers er umulig at kaste til fra land. Kan du være så heldig med at køre den helt ud, ved at kombinere det med lidt åkander, hvorpå fluen lander, inden du med et lille nyk, lader den pulsere ned i dybet, bliver spændingen ikke meget større.

Herhjemme i det danske land anser mange Gudenåen som eneste mulighed for at bedrive denne form for fiskeri ved drift i strømvand. Det er som udgangspunkt heller ikke helt ved siden af. Der findes dog alternativer, der til tider er langt mere spændende. I mindre vandløb vel at mærke. Men det er her, for mit eget vedkommende, et af de største eventyr på den hjemlige front begynder.

e3

Drifttur i mindre danske vandløb

Kombiner dit drift med søerne
Forbipasserendes blikke forundres, når pontonbådene samles. Der må herske en nysgerrighed over søsætningen af et badedyr i en lille bæk. De skulle selvfølgelig bare vide hvilket eventyr, jeg sammen med Bombarda Frank, nu har fundet på. Bådene kan med deres bredde kun lige være der. Men efter blot få hundrede meter svinger vandløbet i brede sving med en varierende dybde. Fødderne kan nu sættes op på fodhvilerne, og årene tages i brug. Blot for at holde retningen. Strømmen klare det resterende. Når renderne bliver dybe, samler skallerne sig her i tusindevis om vinteren. Det er ret så fascinerende at drifte ned igennem og ikke mindst henover. Inden vi nærmer os udløbet til søen, begynder nogle få ørreder at suse forvildet rundt. De er ikke ideelle at kaste til, og nu skal der også arbejdes. Nærmest som en modydelse for oplevelserne. Ja, nu er der så ikke lige tale om de modydelser, i sikkert sidder og tænker på. Et par træer er væltet. De første kan vi driver under, men de næste skal bådene løftes over. Til sidst kommer søen. Her er til tider et formidabelt geddefiskeri. Søørrederne er her også, og de er begyndt at trives. De kan være svære at komme på kastehold af, men det lykkes dog af og til.

Det meste af dagen bliver brugt til at fiske søen af. Erfaringer fra søen siger os nogenlunde, hvor fiskene befinder sig. Engang imellem stikker vi forsigtigt stængerne lodret ned igennem vandsøjle, for at se om vi kan måle dybden. Jeg bruger ofte metoden, når jeg fisker fra pontonbåd, men der findes altså en langt bedre løsning til dem, der ikke går ned på grej. Selv på en pontonbåd kan der monteres ekkolod med batterikapacitet nok til flere ture i træk.

Da søer og vandløb til dels både kan være stats-, kommunalt- og privatejet, handler det om at gå i dybden med forberedelserne. På dagens fiskevand har vi været så heldige at have passeret alle tre ellementer. Det har kostet nogle få flasker rødvin og lidt mandeflirt ved at troppe personligt op til ejerne af de private matrikelnumre, vi har fundet på www.ois.dk, men det har heldigvis været med positive udslag. Kun én ønskede ikke, vi fiskede på hans stykke, men der var ingen problemer med tilkendegivelsen til at ro over det.

I den anden ende af søen når vi til sidst endnu en å. Den skal føre os et stykke nedstrøms til opsamlingsstedet. Her har vi placeret den ene bil, så vi kan pakke sammen, og køre tilbage til udgangspunktet. Det er mildest talt en formidabel bedrift, at kunne fortage sig sådan en tur i landbrugs Danmark. Men det er min overbevisning, at der findes en håndfuld tilsvarende muligheder, det handler bare om at støve dem op.

e4

Søfiskeri

Den optimale udnyttelse af tidevandet
Flere pontonbådsmodeller kan bære en lille el- eller benzinmotor. Ved hjælp af en motor kan du let komme retur, når vind eller strøm har båret dig på afveje. Det er ganske behageligt, når metrologerne af og til, tager dig med bukserne nede.

Har du ingen motor, skal du ikke lade dig skramme. Det er langt de færreste der har det, og du bliver den flotteste steroidebombe ved at ro. Som stedfortræder kan du nemlig udnytte en af naturens mange gaver, tidevandet. Læser du dine tidevandstabeller rigtig, og kombinere det med en optrapning af erfaring, får du det optimale ud af dagens fiskeri. Det er især i fjordene, at tidevandsfiskeriet bliver din nye bedste ven. Alt efter hvor fiskene befinder sig på årstiden, kan du vælge, hvor du vil søsætte. Et eksempel kan være Randers Fjord. Her kan du henover sommermånederne, i den yderste del af fjorden, være noget så uheldig at ryge i totterne på et sandt havørred-, makrel- og multeeldorado. Søsætter du din pontonbåd tæt på udmundingen ved laveste vandstand, opnår du godt seks timers gratis og miljøvenlig tidevandsdrift. Og det er vel at mærke kun den ene vej, du skal jo også retur. På vej ind igennem fjorden med tidevandet, kan du listigt og lydsvagt affiske det lave vand samt skrænterne til sejlrenden. Det er her til din egen fordel at have en ekstra stang rigget op med en multeflue, hvis disse sommergæster pludselig skulle krydse din færden.

12 timeres fiskeri tur/retur holder de færreste til. Også selvom det er siddende. Til gengæld holder de fleste til en god pause på land med en madpakke eller mad over bål. Selvfølgelig efterfulgt af et velfortjent hvil. Når så strømmen vender, kan fjordens modsatte pladser så udforskes på tilbagevejen. Det er berigende, at kunne affiske så meget vand.

e5

Kystfiskeri

På tur med overnatning
En Anderson pontonbåd, der vejer ned til 17 kg, kan være noget af pakkeæsel. Det er ikke noget problem at pakke sovepose, liggeunderlag, telt, en god flaske rom, lidt tørt tøj og køkkengrej i vandtætte omslag. Det er primitivt men langt fra umuligt. Alle landsdele egner sig nemlig perfekt til flere dages udfordringer fra en pontonbåd. Det er en stor oplevelse af at være i et med naturen, når du lader dig drage ud på din helt egen mini fiskeferie. Mulighederne er mange, og du kan hurtig komme omkring en masse spændende emner. Fantasien har frit spil. ”Let the show begins”.

Du kan altid fiske ud over et spændende rev, ligge på kanten af tangbæltet eller prøve lykken i badekarrene. Men tænk blot over mulighederne ved at fiske havbars i et par dage på den jyske vestkyst. Eller drive med et bundtackel som Bobbygokalot i en effektiv søgen efter pighvar. Mulighederne ligger lige for.

De fleste pontonbåde på markedet egner sig med udmærkelse i kvalitet og holdbarhed. Du skal dog være opmærksom på, at prisen på pontonbåde absolut følger kvaliteten. De helt billige pontonbåde, til få tusinde kroner, kan være så ringe, at det ikke er en overdrivelse at sige, at de kan være i direkte livsfarlige. Punkteringer og andre småskavanker, især på mellemklasse modellerne, har der været rigtig mange af gennem tiden. Det kan vi smile af. Men når stellet på de helt billige både knækker, og du ryger i baljen, så er du for alvor på spanden. Mørkøre oplevede, at stellet knækkede intet mindre end fire steder, netop som vi var roet hele vejen ud på den anden side af Æbelø. Et halvt kast nåde han på denne tur, inden det gik galt. Han mente selvfølgelig ironisk nok, at han måtte være i besiddelse af et enormt kraftfulgt dobbelttræk. De ekstra penge for en holdbar pontonbåd er altså givet godt ud.

e6

Kvalitet følger pris

Eventyr i norden  
Det er en dyr og uhåndterlig omgang at fragte en pontonbåd med fly. Vil du på eventyr i andre lande, bør du i stedet satse på bilferie. Og her er der heldigvis et hav af vildt spændende destinationer. Sveriges sydlige kyster kan nævnes som en sand vinder. Her får du langt større succes ved at fiske havørreder fra pontonbåd end fra land. Også drift mulighederne her, som i andre nordiske lande, er enestående efter fedtfinner og rovfisk.

Er du til stallinger, helt og ørreder, byder Lapland på et fiskeeventyr. Der er rigelig med vand at udforske, og du vil med tiden støde på noget ud over det sædvanlige. Senest var det Svensker Villy, som fik sit livs ørred på 80 cm i netop Lapland.

I Norge byder kystfiskeriet på spænding og udfordringer fra pontonbåden, men også det mere klassiske tørfluefiskeri i blandt andet Rena og Glomma. Igen et par uovervindelige muligheder for drifteventyret. Generelt byder de nordiske lande på alt, hvad hjertet begære, så pak pontonbåden, bliv klippet, find dig et arbejde og drag mod nye eventyr.

e7

80 cm ørred taget på 0,16 med vindknuder

e8

Stalling-, helt og ørredfiskeri i Norge

e9

Drifttur på Gudenåen og ud i Tange Sø

e10

Dansk søørred

e11

Mulighederne er mange

e12

Søfiskeri efter aborre

e13

På eventyr i Rügen, Tyskland

e14

Anderson pontonbådenes kvalitet volder aldrig problemer

Læst 2039 gange

Fiskepladser

fiskekort

Vejrforhold

Vejret Østjylland

vejr


Sol op- og nedgang

almanak logo


Vandstand Danmark

vandstand


Vandstand Randers Fjord

vandstand


Vandtemperatur

vandtemp 

Udregn konditionsfaktoren

Vægt i gram:

Længde i cm:

 

Løb for livet pladser

OvergaardGods

Lystfiskernes Pølsevognsguide

Mariager

Globalflyfisher.com

global logo

Fin-chasers.com

finchasers

Sportsfiskeren.dk

sportsfisker